Lunar, câţiva câini se urcă pe masa de laborator a medicului veterinar ca să doneze sânge. S-au obişnuit deja cu înţepăturile, iar stăpânii lor sunt mândri că aceştia salvează vieţile altor animale. Lunar, câţiva câini se urcă pe masa de laborator a medicului veterinar ca să doneze sânge. S-au obişnuit deja cu înţepăturile, iar stăpânii lor sunt mândri că aceştia salvează vieţile altor animale.
E hărmălaie în cabinetul medicului veterinar. Spot, un pitbull de doi ani, a venit primul la “recoltare”. Andreea, stăpâna lui, îl strânge în braţe şi-l pupă, apoi îl urcă pe masa de laborator. Gabriela Grosu, veterinara, aduce punguţa şi acul cu care îi va scoate din jugulară 400 de mililitri de sânge.
“Câinii au peste 13 grupe de sânge. Dacă un om poate avea doar una singură, un câine poate avea şi cinci deodată”, explică Gabriela.
Medicul veterinar şi-a creat o bază de date care cuprinde cam 100 de exemplare de donatori compatibili. Ca să poată fi apt pentru asta, animalul trebuie să aibă vârsta între 1 şi 8 ani şi peste 25 de kilograme.
Un pic agitat e dobermanul Dark. Stăpâna lui, Roxana, îl face atent la ce se întâmplă cu o minge, obiect după care sare şi “colegul” lui, labradorul Bruno.
Banca de sânge pentru animale s-a deschis în Capitală anul trecut, în aprilie. Veterinarii spun însă că cererea n-a putut bate, cel puţin până acum, oferta.
“Stăpânii trebuie să ştie că în schimbul donării primesc, la cabinet, deparazitări gratuite, vaccinuri, toaletarea unghiilor şi a urechilor sau alte tratamente”, spune Gabriela Grosu.
Sângele recoltat se păstrează maximum patru săptămâni în frigidere speciale şi este folosit pentru transfuzii.