Prima săptămână a lunii mai a dus la camerele de gardă ale spitalelor din Slatina şi Caracal 51 pacienţi înţepaţi de căpuşe, faţă de 21 cu o săptămână înainte.
Mini-vacanţa de 1 Mai şi Paşte a crescut considerabil numărul pacienţilor care s-au adresat cadrelor medicale de la Urgenţe în urma descoperirii înţepăturilor de căpuşe. În prima săptămână din lună s-au raportat către Direcţia de Sănătate Publică, de la Spitalul Municipal Caracal şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, 51 de cazuri, faţă de 21 cu o săptămână înainte. Explicaţia ar fi că zilele libere şi vremea frumoasă au fost propice petrecerii timpului în aer liber, în grădini, parcuri şi păduri. Cu toate că este evidentă creşterea, raportat la perioada Paştelui din anul trecut pacienţii au fost mai puţini (aproximativ 80 în 2012). După extragerea căpuşei şi dezinfectarea locului cu toţii au plecat acasă, nefiind suspiciuni de boală Lyme sau alte boli, deşi temerea tuturor tocmai către această boală se îndreaptă.
„Nu au fost cazuri grave, nu există suspiciuni, nici anul trecut nu am avut suspiciuni de boală Lyme. Mult mai important ar fi ca cetăţenii să respecte câteva recomandări simple, cum ar fi aceea de a se îmbrăca, atunci când ies în aer liber, în parcuri, grădini, păduri, cu haine cât mai deschise la culoare, pentru a repera repede prezenţa insectelor, să poarte încălţăminte pe cât posibil neperforată, pantaloni lungi etc.”, a spus purtătorul de cuvânt al DSP, Gabriela Gogiu.
În special pentru copii se poate lua în calcul şi varianta protejării folosind spray-uri sau alte produse care ţin departe insectele, nu doar căpuşele fiind responsabile de reacţii la locul înţepăturii (roşeaţă, mâncărime etc.) sau reacţii alergice chiar mai grave.