Economia subterana din Romania a scazut semnificativ in ultimii zece ani, datorita pregatirilor pentru aderarea la Uniunea Europeana, crizei financiare globale si cresterii platilor electronice, potrivit unui raport publicat de Visa Europe.
Economia subterana din Romania este estimata la 39,6 miliarde euro in 2013, in scadere cu peste 3,5% fata de 2008 si cu aproape 15% comparativ cu 2003.
Cu toate acestea, Romania se situeaza in continuare pe locul doi in Europa in ceea ce priveste ponderea economiei subterane in PIB, estimata la 28% in 2013, la egalitate cu Croatia, Estonia si Lituania, state surclasate doar de Bulgaria, cu o pondere de 31%, potrivit studiului publicat de Visa Europe.
Economia subterana din Romania a inregistrat o evolutie mixta in termeni absoluti incepand cu 2008, in pofida tendintei evidente de limitare a acestui fenomen inregistrata in ultimii zece ani, potrivit raportului “Economia subterana in Europa”. Criza economica globala a dus in 2009 la scaderea economiei si la o crestere brusca a somajului, pentru ca, in perioada 2010 - 2013, economia subterana sa creasca usor in termeni absoluti ca urmare a masurilor de austeritate si a mentinerii perceptiei publice potrivit careia coruptia nu este pedepsita. Cresterea economiei subterane a fost limitata de dezvoltarea platilor electronice.
PIB-ul Romaniei, exprimat in euro, va reveni in 2013 la valoarea din 2008, in timp ce economia subterana va scadea cu 1,5 miliarde euro in aceasta perioada, potrivit estimarilor incluse in raportul Visa Europe.
“Sistemele de plăţi electronice ajută în mod clar la reducerea economiei subterane. În prezent, România se situează cu mult în urma mediei UE de 180 de tranzacţii electronice (transferuri bancare, operaţiuni de direct debit şi pe carduri) pe cap de locuitor, cu doar 16 tranzacţii electronice pe an. Reducerea circulaţiei n