Filat a dat-o în bară mai tare decât niciodată. NU TREBUIA să se atingă de Curtea Constituţională, e clar. Curtea Constituţională e lucru sfânt pentru europeni. Ei nu intră în detalii, nu înţeleg „specificul“ moldovenesc, pe ei nu-i interesează că, poate, deciziile magistraţilor nu sunt tocmai … constituţionale.
Filat trebuia să se oprească la timp, să nu se alieze orbeşte cu comuniştii lui Voronin, nici chiar pentru cele mai bune intenţii (în opinia lui), dar mai ales NU pentru a se răzbuna pe democraţi, a se citi Plahotniuc. Lui Filat i s-au defectat frânele, probabil, nu ştiu. Dar de ce nu l-au oprit ceilalţi din PLDM sau consilierii? Sau, cel puţin, Filat trebuia să le explice prietenilor săi europeni, care l-au tot lăudat până acum, CE şi DE CE face.
Trebuia să anticipeze reacţiile dure ce ar putea urma după trebuşoara pe care au făcut-o cei din PLDM în comun cu cei PCRM în Vinerea Mare. Filat trebuia măcar astăzi să se dumerească ce se întâmplă şi să nu iasă cu nişte explicaţii leşinate „despre eforturile de protejare a valorilor europene şi readucerea încrederii cetăţenilor în justiţie şi în clasa politică din Moldova“.
Dar...
Am luat la puricat arhivele site-urilor de ştiri. Credeam că poate-poate găsesc vreo reacţie de-a lui Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, la schimbarea peste noapte a sistemului electoral, votată pe 18 şi 19 aprilie, în urma târgului politic dintre PD şi PLDM (care ulterior s-a dovedit a fi un şantaj ordinar împachetat de ochii lumii în „principii şi valori“). N-am găsit. Pentru că n-a fost.
La fel n-a fost nicio reacţie promptă a liderilor europeni. Nimeni nu s-a obosit să ia partea alegătorilor moldoveni, mai ales a celor din stânga Nistrului şi de peste hotare, deşi era evident că le sunt încălcate drepturile. A existat doar o reacţie prudentă, peste câteva zile, la solic