Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne a Parlamentului European a adoptat raportul europarlamentarului Monica Macovei, privind punerea sub sechestru si confiscarea bunurilor provenite din infractiuni in UE.
In urma votului, Monica Macovei a primit mandat pentru inceperea negocierilor cu Consiliul Uniunii si Comisia Europeana, pentru stabilirea variantei finale a directivei. Aceasta ar putea fi adoptata in plenul Parlamentului European in luna iulie. Cea mai importanta prevedere priveste confiscarea bunurilor chiar si in absenta unei sentinte de condamnare.
In acest caz, au fost prevazute garantii pentru ca procedura sa respecte Conventia Europeana a Drepturilor Omului si dreptul la un proces corect. Astfel, ar urma sa se recurga la confiscari daca o instanta este convinsa ca banii sau bunurile provin din activitati de natura penala, daca persoana anchetata decedeaza sau sufera de o boala permanenta care impiedica urmarirea si condamnarea penala sau cand exista riscul prescrierii infractiunii iar boala sau sustragerea de la condamnare impiedica finalizarea procesului intr-un termen rezonabil. Bunurile vor putea fi confiscate si de la tertii cumparatori, daca se dovedeste ca acestia stiau ca provin din infractiuni.
Europarlamentarul Monica Macovei a argumentat ca este mai importanta confiscarea averilor produse ilegal decat aruncarea dupa gratii a catorva oameni, in timp ce banii murdari continua sa finanteze retele de crima organizata si de terorism. Statele membre vor avea cel mult 2 ani la dispozitie, dupa adoptarea directivei, pentru a-si adapta legislatia. Bunurile confiscate ar putea fi folosite pentru despagubirea victimelor sau pentru intarirea structurilor de aplicare a legii. Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne a Parlamentului European a adoptat raportul europarlamentarului Monica Macovei, pr