La sediile caselor teritoriale de pensii au fost afișate listele cu beneficiarii primei serii de bilete de tratament. Pensionarii pot opta atât pentru bilete în sezon (15 mai - 31 august), cât și pentru cele în extrasezon Sursa: EVZ
Paraschiv Ion, 65 de ani, pensionar din Bucureşti, suferă de astm bronşic. Ar fi vrut să plece la tratament într-o staţiune, dar spune că oferta din acest an a casei de pensii nu este una foarte atrăgătoare. „Din ce am văzut afişat, nu prea mă interesează nimic. Condiţiile de cazare sunt foarte modeste, iar cele mai multe oferte sunt cu masă inclusă. Eu prefer să-mi aleg singur meniul potrivit pentru afecţiunea pe care o am”, spune el. Bărbatul adaugă că în acest an a optat pentru un bilet obţinut printr-o agenţie de turism pentru că i s-a părut mai convenabil.
„Nu am prins niciodată un bilet acolo unde am vrut. Am înţeles că locurile mai bune se dau pe pile”, adaugă un bărbat în baston, venit la Casa de Pensii să se intereseze de ofertă.
1.550 de lei, biletul la două stele
Potrivit HG 110/2013, în unităţile de tratament balnear proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) este asigurat un număr de 50.252 de locuri la tratament balnear, repartizate în maximum 16 serii de trimitere. Preţul unui astfel de bilet este de 1.550 de lei la hotelurile de două stele şi de 1.604 lei la cele de trei stele. Durata unui sejur la tratament balnear este de 14 zile.
Conform ordinului CNPP, biletele de tratament sunt de două feluri: gratuite şi pentru care se plăteşte o cotă individuală de circa 50%.
Printre categoriile de beneficiari de bilete gratuite se numără pensionarii de invaliditate, persoanele persecutate politic, luptătorii anticomunişti, veteranii, văduvele şi invalizii de război, persoanele cu handicap, precum şi salariaţii care lucrează în mediul radioactiv.
Departajarea cererilor depuse se face