Pagubele produse de inundaţiile şi alunecările de teren din această primăvară depăşesc 77,4 mili-oane lei la nivelul judeţului Vrancea. Prefectura a transmis, ieri, situaţia finală cu evaluarea pagubelor către Guvernul României.
Cele mai mari pagube produse de inundaţiile şi alunecările de teren din această primăvară sunt pe drumurile comunale, unde evaluările arată că ar fi nevoie de cel puţin 22,4 milioane lei pentru lucrările de reabilitare a infrastructurii distruse de inundaţii. Cea mai mare valoare, 7 milioane lei, este la drumul comunal 114 Răchitaşu-Fetig din Andreiaşu. Primarul comunei, Ionel Budeanu, spune că drumul poate fi parcurs doar cu autoturisme de teren din cauza distrugerilor provocate de precipitaţiile din această primăvară. „Sunt alunecări de teren, căderi de stânci. Se circulă doar cu 4x4, iar dacă nu se face un zid de sprijin se va rupe din nou la prima ploaie“, spune primarul din Andreiaşu. Edilul arată că administraţia locală nu dispune de fondurile necesare pentru lucrările la DC 115. „Anul acesta avem un buget de nouă miliarde lei vechi, adică în 50 de ani am putea să facem drumul“, a mai spus primarul Budeanu. Comuna Andreiaşu a mai avut un drum calamitat în 2010, iar fondurile pentru lucrările de reabilitare au fost obţinute printr-un proiect european pe măsura 322. Lucrările vor începe în această săptămână şi vor fi executate de firma gălăţeană Vega.
Distrugeri au fost şi pe uliţele comunale, lucrările de reabilitare fiind evaluate la peste 14 milioane lei. Cea mai mare valoare este înregistrată la Spulber, cu 5,3 milioane lei. Primarul comunei, Vasile Rusu, spune că fondurile locale sunt insuficiente pentru lucrările de reabilitare. „Este vorba de drumul comunal 108, afectat de o alunecare de teren. Valoarea lucrărilor a fost stabilită de un proiectant. Probleme am mai avut şi în 2008 pe o