De patru ani şi jumătate, procurorii DNA încearcă să demonstreze în faţa judecătorilor că primarul Constanţei este vinovat de retrocedarea frauduloasă a unor terenuri valoroase de pe litoral, printre care şi suprafeţe de plajă şi faleză.
Radu Mazăre a pus în sertar costumul de salvamar din anii ’50 şi a îmbrăcat un sacou decent, pentru înfăţişarea de ieri, de la Curtea de Apel Bucureşti. „Întotdeauna respect instanţa, dacă are putere de viaţă şi de moarte asupra ta. Doar nu vreţi să vin în izmene la judecată? E vorba de o decenţă, una e una, alta e alta“, a spus primarul, care este trimis în judecată din procurorii DNA din 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari, notari publici, dar şi oameni de afaceri celebri, de exemplu Cristi Borcea.
Ei sunt acuzaţi că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate. Cu alte cuvinte, Mazăre, cu ajutorul celor 36, ar fi pus la cale retrocedarea ilegală a circa un milion de metri pătraţi de teren, în perioada 2002-2005. S-ar fi retrocedat şi suprafeţe de plajă şi faleză, deşi acestea ar face exclusiv obiectul proprietăţii publice. Gruparea este acuzată că ar fi cumpărat drepturi succesorale pentru sume care reprezintă aproximativ 1% din valoarea reală. „Avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaţilor sau a firmelor controlate de aceştia, după cum urmează: Mazăre Radu Ştefan (prin firmele Nisipuri SA), mama şi fratele acestuia (prin firma APV Media Turism), Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş, Borcea Cristian, Ionescu Valentin George (prin firma Habitat şi Ambient SA), Camboianu