După doi ani de austeritate şi reforme dureroase pentru societate implementate în schimbul banilor creditorilor internaţionali, Portugalia s-a reîntors ieri pe pieţele financiare externe cu prima emisiune de obligaţiuni guvernamentale de după aprilie 2011, data stabilirii pachetului de bailout.
Cu exporturi şi competitivitate în creştere, Portugalia este pe cale să devină dovada că planurile FMI, BCE şi UE funcţionează, că pot readuce ţările lovite de criză la stadiul în care se pot finanţa singure. Însă pentru societate costul reformelor este uriaş. Rata şomajului a crescut de la 12% la aproape 18%, taxele au urcat, iar guvernul vrea să aplice anul viitor cea mai mare reducere a beneficiilor de şomaj de după 1977.
Din aprilie 2011 Portugalia şi-a finanţat cea mai mare parte a cheltuielilor cu fondurile primite de la Uniunea Europeană şi de la Fondul Monetar Internaţional, scrie The Wall Street Journal. Cum programul de bailout expiră în iulie 2014, guvernul va fi nevoit ca de anul viitor să se bazeze în principal pe împrumuturile de pe pieţe pentru a-şi plăti datoriile.
Succesul licitaţiei este dovada că reformele funcţionează, susţine guvernul
Ieri guvernul de la Lisabona a licitat obligaţiuni noi cu scadenţa la zece ani, iar analiştii se aşteaptă ca emisiunea să atragă cel puţin trei miliarde de euro la un cost mediu de împrumut de 5,7%. În ianuarie 2012, randamentul se situa la 17%, potrivit Financial Times. Vânzarea a fost intermediată de unele dintre cele mai mari bănci din lume, printre care Citigroup, Crédit Agricole, HSBC, Goldman Sachs şi Société Générale.
„Operaţiunea a fost un mare succes“, a declarat ministrul portughez de finanţe Vitor Gaspar. Cererea din partea investitorilor a depăşit 9 mld. euro în primele trei luni de la deschiderea vânzării. Ministrul de externe Pau