La 50 de ani de viaţă, singurul muzeu al ceasurilor din România, cel din Ploieşti, întoarce pentru vizitatori resorturile timpurilor şi le aduce aproape ceasuri care au aparţinut unor mari personalităţi din România, precum regele Carol I, poetul Vasile Alecsandri, generalul Averescu, pictorul Theodor Aman sau politicianul Nicolae Titulescu
Înfiinţat de „părintele muzeelor din Prahova“, profesorul Nicolae Simache, Muzeul Ceasului din Ploieşti a împlinit, zilele acestea, 50 de ani de existenţă. În jumătatea de secol de la înfiinţare, în zestrea muzeului s-au adunat peste 4.000 de piese, de la cadrane solare, clepsidre, nisiparniţe, ceasuri de mobilier, de şemineu, de perete, de buzunar şi de călătorie.
Fragile şi valoroase, multe nu pot fi expuse din lipsă de spaţiu, dar semicentenarul sărbătorit acum i-a determinat pe muzeografi să uite de impedimente şi să prezinte, într-o formulă modernă de expunere, numeroşilor vizitatori din toată România şi din străinătate câteva piese de colecţie excepţionale, cu tema „Ceasuri pentru România“.
Este vorba despre orologii comandate de personalităţi din viaţa politică şi culturală a ţării, la firme elveţiene de mare prestigiu, precum Patek Philippe, I.W.C. Shaffhausen sau Le Coultre, cărora li se adaugă ceasuri comandate pentru anumite domenii militare – Corpul Grănicerilor, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Aerului şi Marinei, de importante societăţi ale statului român – Căile Ferate Române, Societatea de Tramvaie Bucureşti (STB), dar şi de către comercianţii de ceasuri, ca o formă de promovare a propriilor afaceri.
Ceasurile datează din primele decenii ale secolului al XIX-lea, când societatea românească intra într-un proces de schimbare şi modernizare, iar ceasurile deveniseră obiecte accesibile unor categorii sociale mai largi. În perioada interbelică, de exemplu, CFR şi STB au comandat la Omega,