Ieşirile la iarbă verde, în zilele de Paşte şi dinaintea acestei sărbători, le-au dat bătăi de cap vrâncenilor. În loc să se distreze, unii dintre aceştia au ajuns la spital, după ce au fost muşcaţi de căpuşe. De vineri până ieri, 29 de vrânceni au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Focşani, după ce au fost muşcaţi de căpuşe. Nicio persoană nu a avut nevoie de internare în spital, dar medicii le-au prescris tratament cu antibiotic.
Pentru îndepărtarea căpuşelor, specialiştii recomandă să vă prezentaţi la un cabinet medical. „Căpuşele se scot imediat, fără întârziere, evitând strivirea acestora. De regulă căpuşele sunt foarte mici, fiind în stadiul de larvă sau de nimfă. Căpuşele se scot prin tracţiune uşoară şi continuă cu o pensetă aplicată cât mai aproape de piele, astfel încât să se evite rămânerea de părţi ale aparatului bucal al căpuşei în piele. Când se îndepărtează căpuşele de pe om sau de pe animal se vor proteja mâinile cu mănuşi ori cu părţi din îmbrăcăminte, cu o pânză sau tifon. Spălaţi imediat zona afectată după extragerea căpuşei cu apă şi săpun şi dezinfectaţi zona cu alcool sanitar (spirt). Se poate aplica şi un unguent cu antibiotic cu spectru larg. În cazul apariţiei unei pete sau induraţii de culoare roşie de peste 5 centimetri diametru, care se extinde în inele concentrice, cu stare de rău, dureri musculare, febră, dureri de cap, senzaţie de ceafă şi gât înţepenit, dureri la nivelul articulaţiilor, trebuie să vă adresaţi imediat medicului”, recomandă specialiştii.
Muşcătura de căpuşă poate provoca o boală foarte gravă, respectiv boala Lyme. Dacă aceasta nu este tratată la timp, duce la afecţiuni neurologice, cardiace, articulare şi oftalmologice.
Ieşirile la iarbă verde, în zilele de Paşte şi dinaintea acestei sărbători, le-au dat bătăi de cap vrâncenilor. În loc să se distreze, unii