Renumitul cineast ceh Jiří Menzel va fi distins cu Premiul pentru Întreaga Carieră la cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Regizor de film și teatru, actor și scenarist, autor al unor filme premiate la Berlin, Locarno, Veneția, Karlovy Vary și la Oscar, Menzel va fi celebrat pe 8 iunie, la gala de închidere TIFF. Cu acest prilej, o expoziție cu posterele filmelor sale, parte a colecției unice a filmotecii Terry Posters din Praga, va fi deschisă la Muzeul de Artă din Cluj.
„Un maestru al comediei umane", cum îl numea influentul critic american Rogert Ebert, Jiří Menzel s-a născut la Praga în 1938 și a absolvit celebra școală de film FAMU în 1962. Coleg de generație cu Miloš Forman și Věra Chytilová, Menzel este unul dintre reprezentanții Noului Val în cinematografia cehă.
Scurtmetrajul său, Moartea domnului Baltazar, a fost inclus într-un film-manifest al Noului Val, numit Pearls of the Deep / Micile perle, distins cu Premiul criticii - FIPRESCI la Locarno, în 1965.
La doar 28 de ani, cu primul lungmetraj și cu doi ani înainte de „primăvara de la Praga", din 1968, Jiří Menzel a devenit unul dintre cei mai cunoscuți regizori europeni, câștigând Oscarul pentru Cel mai bun film străin cu Trenuri bine păzite/ Closely Watched Trains/ Ostře sledované vlaky, unul dintre cele șase filme pe care avea să le regizeze după povestiri semnate de renumitul scriitor ceh Bohumil Hrabal. Filmul i-a adus numeroase alte premii și șansa de a pleca din fosta Cehoslovacie. Menzel a rămas însă în țară și a regizat peste 20 de filme, majoritatea premiate.
În 1968, obținea Marele Premiu la Karlovy Vary pentru Vară capricioasă/ Capricious Summer/ Rozmarné léto, iar în 1969 termina un film care a stat închis două decenii din cauza cenzurii: Ciocârlii pe sârmă/ Larks on a String/ Skřivánci na niti, o altă adaptare după Hrabal, recompens