Abuzuri asupra jurnaliștilor, presiuni din zona politică, derapaje editoriale și corupție în presă. Cam așa s-ar rezuma ultimul an de presă în România, potrivit celui mai recent raport FreeEx, publicat astăzi de ActiveWatch. În 2012, țara noastră s-a situat pe locul 42 în clasamentul anual al libertății presei, realizat de Reporteri fără Frontiere, după Spania (36), Franța (37), Letonia (39) și înaintea altor membri ai Uniunii Europene precum Ungaria (56), Italia (57), Grecia (84) sau Bulgaria (87).
Anul 2012 a însemnat politizarea cronică a pieței de media, într-un an marcat de războiul politic dintre Președinte și USL și care a consemnat două alegeri și un referendum pentru demiterea Președintelui.
Ce s-a văzut în ultimul an? Vocile pro USL sau anti-Băsescu au dominat spațiul mediatic, prin intermediul unui arsenal mediatic mult mai puternic. Importanți lideri USL controlează entități sau grupuri media. Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator, deține (prin familia sa) controlul trustului Intact, iar Sebastian Ghiță, senator PSD, este patronul televiziunii de știri România TV. O altă televiziune de știri, Realitatea TV, este controlată de un apropiat al PSD, Cozmin Gușă. De partea cealaltă, fostul jurnalist, actual consilier politic, Dan Andronic a dirijat corul susținătorilor președintelui Băsescu, vârfurile de lance fiind cotidianul Evenimentul Zilei și postul de televiziune B1TV.
Paginademedia.ro prezintă în câteva articole cum s-a transformat în ultimul an industria mass-media și problemele cu care s-a confruntat.
Pe scurt, presa în 2012:
Abuzuri asupra jurnaliștilor, presiuni din zona politică, derapaje editoriale și corupție în presă. Cam așa s-ar rezuma ultimul an de presă în România, potrivit celui mai recent raport FreeEx, publicat astăzi de ActiveWatch. În 2012, țara noastră s-a situat pe locul 42 în clasamentul anua