Veniturile Romtelecom si Cosmote au scazut in primul trimestru din acest an cu 9,2% pana la 145,5 milioane euro, si respectiv cu 7,8% pana la 108,2 milioane euro comparativ cu perioada similara a anului trecut, conform datelor publicate de grupul elen OTE. In ambele cazuri, cauzele mentionate de grupul grec sunt masurile de reglementare in urma carora au scazut tarifele de interconectare (percepute intre operatori pentru terminarea in retelele proprii ale apelurilor din afara acestora). In perioada mentionata, grupul german Deutsche Telecom, care detine 40% din OTE, a raportat un profit net de 564 milioane euro, in crestere cu 3,5% fata de perioada similara din 2012.
Reducerea veniturilor Romtelecom este rezultatul unei scaderi abrupte a veniturilor din vanzarile en gros (-24%), care a urmat masurii de reducere a tarifelor de interconectare impuse de autoritatea nationala de reglementare in comunicatii, se mentioneaza in raportul OTE.
De asemenea, raportul mentioneaza ca in cazul operatiunilor de telefonie mobila din Bulgaria si Romania, reducerea veniturilor se datireaza in intregime scaderilor severe a acestor tarife.
Numarul clienitilor Cosmote Romania, in scadere cu 5.1% in primele trei luni din 2013
Cosmote Romania a anuntat miercuri ca reducerea veniturilor din primul trimestru al acestui an a venit "pe fondul diminuarii tarifelor de terminare a apelurilor cu peste 25% in trimestrul intai din 2013 versus trimestrul similar din 2012".
La finalul lui martie 2013, numarul total de clienti ai Cosmote Romania (inclusiv Zapp) a fost de 6,07 milioane utilizatori (n.a SIM-uri valabile), in scadere cu 5,1% fata de primul trimestru din 2012, conform datelor OTE.
Compania de telefonie mobila din Romania sustine insa ca "baza de clienti business a crescut cu 21,4% in primul trimestru din acest an fata de acelasi t