Premierul Victor Ponta a declarat în cursul dimineții de astăzi că pentru forma finală a proiectului de revizuire a Constituţiei, care va fi supus votului în Camera Deputaţilor şi apoi referendumului, cel mai probabil în toamnă, se va aştepta punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia, ca o garanţie a faptului că nu s-au produs niciun fel de “abuzuri”.
“O meteahnă veche a societăţii româneşti este aceea că nu crede în arbitrii interni şi atunci aducem arbitri internaţionali, şi la fotbal, şi la politică. Din acest motiv, ca o decizie politică pe care am luat-o ca şef al Guvernului, am solicitat Comisiei de la Veneţia, aşa cum s-a întâmplat şi în 2003, un punct vedere, o analiză, pe baza textului care va fi elaborat de către comisia constituţională. Mai mult, m-am angajat, şi e un angajament comun al domnului Antonescu şi al meu, ca această opinie să fie din punctul nostru de vedere o opinie aproape obligatorie. Nu vom merge mai departe cu adoptarea în Camera Deputaţilor şi după aceea cu adoptarea prin referendum, cu puncte pe care un arbitru internaţional prestigios şi foarte greu de contestat – chiar şi pentru cei care se ocupă cu contestările – punctul acesta de vedere cred că va asigura faptul că toate elementele supuse revizuirii se încadrează în standardele europene şi că ceea ce vom revizui la Constituţie nu reprezintă în niciun fel un abuz al majorităţii faţă de minoritate sau vreo încercare de personalizare a Constituţiei”
a declarat astăzi Victor Ponta.
Premierul a menţionat, de asemenea, că şi-ar dori ca toate recomandările făcute de Comisia de la Veneţia să fie operate în legea fundamentală, inclusiv eliminarea cvorumului la referendum.
“Sunt câteva recomandări ale Comisiei de la Veneţia pe care mi-aş dori să le punem şi nu cred că o să reuşim, de exemplu renunţarea la cvorumul de la referendum. Dar, mă rog, la noi se aplică doar