Guvernul a aprobat prin proiect de lege Memorandumului de Intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group pe 15 februarie 2013. Practic, prin aceasta decizie, Guvernul este de acord ca Rompetrol sa scape de datoria de circa 660 de milioane de dolari catre statul roman prin rascumpararea a 26,7% din actiuni la pretul de 200 de milioane de dolari. Intelegerea mai prevede obligatia ca Rompetrol sa finanteze cu 150 milioane dolari un fond de investitii in care statul roman va avea o participatie de 20%. Orice distribuire de profit se va efectua doar in favoarea Rompetrol Group pana la momentul in care acesta va recupera 100% din investitia sa. Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, ca obiectivul principal al negocierilor cu Rompetrol nu a fost cel al obtinerii unei sume cat mai mari de bani, ci deblocarea unui litigiu care exista din 2003.
In ceea ce priveste litigiul, situatia a fost rezolvata inca de acum 3 luni cand procesul a fost suspendat la cererea ambelor parti. Pe 15 februarie, statul s-a angajat sa ceara suspendarea procesului la urmatorul termen de judecata, care era stabilit pentru 18 februarie, cand instanta lua o decizie.
Memorandumul de intelegere a fost incheiat pe 15 februarie intre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) si Rompetrol Group N.V. Din partea statului roman a semnat seful OPSPI, Gabriel Dumitrascu. Vezi documentul atasat.
CONTEXT Motivul incheierii acestui memorandum este ca "partile doresc solutionarea pe cale amiabila a litigiului existent in prezent intre statul roman si Rompetrol Rafinare". In urma conversiei obligatiunilor emise in 2003, statul roman prin Ministerul Economiei a devenit in 2010 actionar al companiei Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%. In 2003, statul a subscris obligatiuni emise de Rompetrol Rafinare in valoare totala de 2.17