Statul român urmează să vândă 26,69% din acţiunile pe care le deţine la Rompetrol Rafinare pentru 200 milioane de dolari către The Rompetrol Group (TRG), controlat de KazMunayGaz (KMG). Premierul Victor Ponta a anunţat, ieri: "Practic vindem o parte din acţiunile statului cu 200 de milioane de dolari - este peste preţul de cotaţie la bursă - iar, mai mult, KazMunayGaz, cu o participare a statului român, va avea un fond de investiţii de un miliard de dolari în perioada următoare".
Ceea ce spune Victor Ponta este adevărat, dar... ca la Radio Erevan: KMG nu vine cu un miliard de dolari în Româ-nia, ci ar putea fi vorba doar de cel mult 750 milioane de dolari, în condiţiile obţinerii unor investiţii externe.
De fapt, conform memorandumului semnat în februarie 2013 de OPSPI şi TRG, kazahii vin, în acest fond de investiţii, doar cu 150 milioa-ne de dolari, din care 30 de milioane de dolari reprezintă participaţia statului român, pe care o achită ei.
Astfel, statul va fi acţionar cu 20% în acest fond, din care ar fi finanţate proiectele energetice ale KMG, dacă grupul kazah consideră că sunt oportune în următorii şapte ani.
Conform memorandumului, "fondul va atrage investiţii suplimentare de la terţi pentru finanţarea proiectelor selectate, în baza unui grad de îndatorare datorii - capital propriu de maxim 4:1".
Adică, fondul ar putea să mobilizeze, peste acele 150 de milioane de dolari pe care le aduce, alţi bani, prin împrumuturi, avantajat fiind de parteneriatul cu statul român - un garant bun în faţa terţilor.
Art 3.1 din memorandum precizează: "Orice distribuire de profit (n.r. a fondului) se va efectua numai în favoarea TRG până la momentul la care TRG recuperează 100% din investiţia sa de capital (150 milioane de dolari)".
După aceasta, profitul va fi distribuit în mod proporţional atât către TRG, cât şi către statul român