Deşi este tânăr, pasiunea lui pentru cafea te captivează întru totul. Vorbeşte repede, întărindu-şi explicaţiile tehnice despre boabele aromate cu gesturi ale mâinilor. Chipul i se luminează când vorbeşte despre cafeaua lui preferată şi, când ne aşează în faţă ceştile mici şi roşii cu cafea, ne aşteaptă curios reacţiile.
"Cu cafeaua se lucrează curat, trebuie să cunoşti bine gradul de măcinare al fiecărui sortiment şi să ştii ce fel de prăjire să ceri producătorului, ca să obţii cea mai intensă aromă", explică Antonio Iftimescu, proprietarul unuia dintre puţinele coffee house-uri din ţară.
Aventura lui Antonio în lumea cafelei a început în urmă cu un an, când, într-o excursie la Berlin, a savurat o cafea pregătită profesionist. Atunci şi-a dat seama că îşi doreşte să aducă acasă experienţa lui din Germania şi să le împărtăşească şi românilor bucuria de a gusta o cafea de mai mult de un leu, obţinută din prafuri şi apă caldă.
După ce a urmat timp de şase luni cursuri de barista la Bucharest School of Coffee, înarmat cu susţinerea familiei şi cu o investiţie de 80.000 euro, a inaugurat, în decembrie 2012, în Capitală, Coftale, cea de-a treia cafenea profesionistă din ţară, după cea de la Timişoara şi cea la Bucureşti (Origo).
“Mergi la automat, bagi un leu şi gata, a ieşit cafeaua. Nu; introduci un leu, dar, peste câţiva ani, începi să te plângi de dureri. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea faţă de cafea. Trebuie să ne educăm”, explică tânărul de 23 de ani, din Botoşani.
Citeşte şi Vrei să fiu bucătarul tău personal?
O cafea bună se savurează încet, iar gustul amărui, cu nuanţe de iasomie, din Etiopia, sau “dark”, din Sumatra, trebuie să stăruie pe papilele gustative după un strop de apă rece. Un cappuccino adevărat nu are nevoie de zahăr, ci doar de vreo două degete de cremă de lapte, care îl face catifelat şi îmbietor. Şi de un des