40 % dintre români nu sunt interesați de regionalizare. Este concluzia unui studiu realizat la comanda ziarului Adevărul.
Cercetarea mai arată și că într-un top al temelor care privesc revizuirea Constituţiei, românii sunt mult mai interesaţi de problemele economice şi de cele sociale decât de cele politico-administrative.
Românii nu se dau în vând după regionalizare. 40,8% dintre ei nu sunt de acord cu introducerea regiunilor ca unitate administrativ-teritorială în Constituţie, arată cel mai recent sondaj realizat la comanda Adevărul.
Deşi agenda publică este dominată de subiecte politice, sondajul relevă că temele aflate în dezbatere publică în contextul revizuirii Constituţiei nu sunt o prioritate în opţiunile populaţiei. Doar 32% din respondenţi susţin introducerea votului obligatoriu, iar 46,8% susţin reducerea mandatului prezidenţial la 4 ani. Alți 37% din români ar păstra atribuţiile preşedintelui în timp ce 51% din respondenţi susţin modificarea atribuţiilor şi raporturilor dintre Preşedinte, Guvern şi Parlament.
În ceea ce priveşte Parlamentul, 20,1% din respondenţi ar vrea creşterea rolului exercitat de Legislativ, în vreme ce 21,4% din români sunt de părere că rolul acestuia ar trebui diminuat.
Cei mai mulți respondenţilor 60,9%, consideră că, în Constituţia României, ar trebui modificate sau adăugate prevederi privind economia.
Un număr mare 57,5% sunt interesaţi de protejarea mai bună a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor. Pe alți 56,8% îi interesează prevederile privind mediul înconjurător şi sănătatea publică.
40 % dintre români nu sunt interesați de regionalizare. Este concluzia unui studiu realizat la comanda ziarului Adevărul.
Cercetarea mai arată și că într-un top al temelor care privesc revizuirea Constituţiei, românii sunt mult mai interesaţi de problemele economice şi de cele sociale de