Vitalie Ciobanu: După ce și-au demonstrat bicepșii, folosindu-i pe comuniști pentru a-și plăti polițe reciproc și lăsându-se, la rândul lor, manipulați de Voronin, liderii din Alianță ar trebui să se dezmeticească din patima răzbunării și să discute serios și transparent problemele existente.
La Chișinău lucrurile încep să scape de sub control, după ce vineri, 3 mai, o majoritate ad-hoc, formată din comuniști și liberal-democrați, a votat mai multe acte legislative menite să de-criminalizeze structurile statului. Această viziune nu este împărtășită de toată lumea. Televiziunile lui Plahotniuc au proclamat, catastrofic, abolirea Constituției. Dar și Comisia de la Veneția, Consiliul Europei, președintele APCE, comisarii pentru Extindere și Afaceri Externe de la Bruxelles s-au arătat îngrijorați de modificările operate în legislația moldoveană, despre care susțin că subminează statul de drept. E vorba mai ales de limitarea independenței Curții Constituționale și de majorarea pragului electoral. Europenii au criticat de asemenea rapiditatea cu care au fost votate noile prevederi.
Moldova nu-și poate permite să ignore avertismentele Occidentului, pretextând că ar fi vorba de o situație specială, care pretinde soluții radicale. Oricât adevăr ar cuprinde aceste explicații și contextualizări, știm foarte bine că schimbările votate pe 3 mai sunt rodul unei răzbunări politice: premierul Filat a fost umilit de un șir de condiții ale PD-ului, ca preț pentru o nouă Alianță, și apoi țintuit la perete de magistrații de la Curtea Constituțională, care au adoptat o hotărâre în mod evident umorală și partizană, criticată de ambasadorul Statelor Unite la Chișinău și de reprezentantul Comisiei Europene.
De fapt, fiecare partid din Alianță a contribuit la adâncirea crizei: PD-ul, prin șantajul odios pe care l-a practicat, ajungând până la demiterea prop