Spitalele au rămas din nou fără vaccin antitetanos. Stocurile direcţiilor de sănătate publică sunt goale, la fel şi cele ale farmaciilor. În tot acest timp singurul distribuitor care deţine aceste vaccinuri nu le poate pune pe piaţă pentru că nu s-au obţinut toate avizele Mai exact, reţeta nu a fost încă tradusă, iar pentru asta mai este nevoie de cel puţin trei săptămâni.
„În continuare ne confruntăm cu aceeaşi problemă lipsa acestui vaccin. De săptămâna trecută am luat împrumut de la Spitalul din Dej 50 de fiole şi de la Spitalul de Gastroenterologie. În prezent, farmacia spitalului nu are pe stoc niciun vaccin. Şi medicii din judeţele Bihor şi Maramureş se confruntă cu aceeaşi problemă”, a declarat dr. Monica Costin, director de îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean Cluj.
Cei care au de suferit sunt, însă, pacienţii. Bolile care pot apărea în lipsa administrării vaccinului antitetanos se manifestă prin contractura puternică a întregii musculaturi care poate duce la rupturi musculare, fracturi osoase, oprirea respiraţiei prin paralizia muşchilor respiratori şi chiar la moarte.
„Vaccinul este necesar pentru plăgile date de muşcăturile de animale, cele care au în interior pământ sau în cazul arsurilor de gradul II sau III”, a declarat şi dr. Adela Golea, coordonator UPU Cluj.
Toate direcţiile de sănătate publică au întocmit dosare către Ministerul Sănătăţii la care aşteaptă un răspuns.
„Ca şi în toată ţara, la Direcţia de Sănătate Publică Cluj stocul de vaccin a fost epuizat. Mai sunt doar cinci doze. S-au întocmit necesarele de doze de vaccin atât pentru DSP, cât şi pentru unităţile sanitare cu paturi, urmând ca aceste doze, când sunt disponibile, să fie ridicate”, a declarat şi dr. Mihai Moisescu, director adjunct al DSP Cluj.
Problema lipsei vaccinului antitetanos a apărut în momentul în care, după ce a rămas fără acreditare,