Chiar și pentru cei cu convingeri eurosceptice a devenit evident, după evenimentele recente, că, fără o supraveghere externă constantă, România riscă să evolueze către un tip de autoritarism cleptocratic, un proces aproape imposibil de blocat doar pe plan intern.
Într-un articol recent publicat în The Times, Lordul Lawson, care timp de șase ani a fost ministru de Finanțe în Guvernul Thatcher, susținea că, în cazul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, beneficiile ar fi mai importante decât costurile. Lordul Lawson este o voce cu autoritate la Londra, iar intervenția sa este considerată de observatorii avizați drept un moment important în disputa pe această temă, mai ales în contextul în care, la alegerile locale din 2 mai, partidul UK Independence Party, condus de Nigel Farage, al cărui principal obiectiv politic este ieșirea țării din UE, a obținut un scor electoral spectaculos, 22 procente, față de 8 procente la ultimele alegeri, al treilea după laburiști și conservatori.
Turbulențele de pe scena politică britanică, generate de relația cu Bruxellesul și posibila ruptură, în cazul în care referendumul promis de David Cameron (deocamdată programat pentru 2017) va da câștig de cauză acestui punct de vedere, au deja și vor avea și în continuare un puternic ecou și pe continent. Mai ales pentru că, în acest moment, terenul e fertil. În Grecia, Cipru, Portugalia, Spania, Italia, o bună parte a populației acuză UE pentru introducerea unor severe măsuri de austeritate, evident, nepopulare. De unde și resentimentele în creștere față de Bruxelles, în particular față de Germania, ultima țară fiind văzută drept principalul promotor al acestui tip de politici. Iar cum, pentru a gestiona criza din zona euro, pare să fie nevoie de introducerea unor mecanisme de integrare tot mai avansată la nivel european, în bună măsură s