Preşedintele Parlamentului European Martin Schulz, îngrijorat de deciziile adoptate vineri în Parlament. "Poziţia de lider în Programul Parteneriatului Estic poate fi pierdută"
“Sunt deosebit de îngrijorat de voturile de săptămâna trecută din Parlament, de modificare a unei serii importante de legi. Aceste schimbări, cum ar fi posibilitatea de a demite judecătorii Curţii Constituţionale de către Parlament în cazul în care aceştia îi pierd încrederea, duc la consecinţe pe termen lung, potenţial negative pentru dezvoltarea democratică a ţării. Aceste amendamente au fost adoptate în grabă, fără o consultare şi o pregătire corespunzătoare. Ele au fost puternic criticate atât de Consiliul Europei, cât şi de Comisia de la Veneţia. Aceste modificări legislative ar trebui să fie reexaminate de dragul stabilităţii statului de drept în Republica Moldova”, susţine preşedintele Parlamentului European.
Schulz îi îndeamnă pe toţi politicienii moldoveni “să îngroape securea războiului şi să continue reformele menite să asigure prosperitatea cetăţenilor”. El adaugă că poziţia de lider în programul Parteneriatului Estic ar putea fi pierdută în cazul în care criza politică continuă şi prevalează interesele personale.
„Cooperarea este esenţială pentru a realiza progresele necesare pentru finalizarea Acordului de asociere şi împingând înainte cu planul de acţiune privind liberalizarea vizelor în timp pentru Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, în noiembrie. Parlamentul European este gata, dacă este necesar, pentru a facilita dialogul politic din Republica Moldova şi de a ajuta depăşirea impasului actual”, conchide Martin Schulz.
Deciziile adoptate vineri de Parlament au stârnit un val de reacţii din partea liderilor UE, Consiliului Europei şi ai Comisiei de la Veneţia. Analiştii susţin că situaţia este gravă şi pune sub semnul întrebării parafarea la Vi