Medicii atrag atenția că numărul cazurilor de bolnavi de TBC rezistenți la tratament este în creștere. Dacă TBC-ul normal are șanse de vindecare de 95%, cel multidrog rezistent are doar 56%.
În județul Neamț, în anul 2012, s-au înregistrat 360 de cazuri noi de tuberculoză (incidență de 64,5 la 100.000 de locuitori), comparativ cu 455 cazuri noi de tuberculoză (incidență de 80,9 la 100.000 de locuitori) în 2011, 451 cazuri noi de tuberculoză (incidență de 80,1 la 100.000 de locuitori) în 2010 și 564 cazuri noi de tuberculoză (incidență 99,9 cazuri la 100.000 de locuitori) în 2009. Tuberculoza s-a menținut cu valori ridicate în mediul rural, în special în zonele Roman și Roznov.
Specialiștii atrag atenția, însă, că numărul bolnavilor de TBC rezistenți la tratament (tuberculoză multidrog rezistentă) este în crește, iar acești bolnavi reprezintă bombe biologice datorită riscului crescut de a-i îmbolnăvi pe cei din jur. Potrivit medicilor, principalele cauze pentru care tuberculoza devine rezistă la medicamente sunt lipsa de educație a pacienților, renunțarea la tratament sau automedicația.
“Lipsa alimentației favorizează apariția tuberculozei. Din nefericire, se constată o creștere a cazurilor de tuberculoză multidrog rezistentă. Dacă tuberculoza obișnuită se vindecă în șase-nouă luni, cea multidrog rezistentă se vindecă în doi ani. Pînă acum, noi am avut opt cazuri de TBC multidrog rezistent. Dacă TBC-ul normal are șanse de vindecare de 95%, cel multidrog rezistent are doar 56%. Avem probleme mai ales în ceea ce privește monitorizarea oamenilor străzii, pentru că ei nu au domiciliu stabil și e greu să-i chemi la tratament. Un fapt și mai grav este că, în ultima vreme, TBC-ul a început să aibă ca boală asociată și cancerul. Pînă acum am avut trei cazuri de acest fel, ceea ce este extrem de dureros”, a declarat medic pneumolog Silvia Ciubo