Gâdea și-a permis să-l facă „dobitoc“ pe un interlocutor, parlamentarul Becali bate recordul în injurii, primarul Mazăre e as în afirmații golănești. Pe ei nu-i deranjează nimeni cu procese de insultă sau calomnie, ei sunt la butoane și intimidează.
În 2006, Monica Macovei a reușit, ca ministru al Justiției, să facă primul pas în dezincriminarea insultei și calomniei, acțiune pornită din convingerea avansată că libertatea de exprimare este o valoare care trebuie protejată, iar apărarea onoarei și a reputației pot fi acoperite de Codul Civil. Până atunci, art. 205, 206, 207 din Codul Penal prevedeau inclusiv pedepse privative de libertate pentru infracțiunile de insultă și calomnie. Prin 1997-1998 semnalam câteva sute de procese penale intentate jurnaliștilor din România pentru calomnie și insultă – o statistică aproximativă ridica cifra la 650 –, procese în care instanțelor li se cerea interzicerea dreptului la semnătură jurnaliștilor, dar și despăgubiri morale imense. Cele câteva zeci de procese penale urmărite de mine în timp s-au sfârșit în general cu sentințe defavorabile jurnaliștilor în primă instanță și achitarea în instanța superioară, după 2-5 ani de hărțuire, astfel încât procesul penal devenise „o formă insidioasă de descurajare a libertății presei... 70% dintre jurnaliști și-au exprimat convingerea că au fost dați în judecată doar pentru a li se da o lecție prin tracasare, pentru a fi intimidați... și declară că au devenit mai prudenți în formulări, mai exigenți în verificarea informațiilor, dar consideră majoritatea acțiunilor în justiție o tentativă mascată de a limita libertatea presei“ (revista 22, 17-23 iunie 1997). Trecerea în civil a venit ca o ușurare.
Bucuria n-a durat, o întreagă harababură juridică s-a produs în 2007, când Curtea Constituțională a decis că dezincriminarea este neconstituțională, iar