ActiveWatch a lansat ieri Raportul FreeEx 2012 - Libertatea Presei în România. Evenimentul a fost precedat de un protest în faţa sediului Serviciului Român de Informaţii, prin care s-a dorit transmiterea către conducerea SRI a unui mesaj clar: infiltrarea redacţiilor de agenţi acoperiţi este profund nedemocratică, că în nicio democraţie presa nu poate fi o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale, iar agenda presei trebuie să fie stabilită de jurnalişti, nu de serviciile secrete. În 2012, ţara noastră s-a situat pe locul 42 în clasamentul anual al libertăţii presei realizat de Reporteri fără Frontiere, după Spania (36), Franţa (37), Letonia (39) şi înaintea altor membri ai Uniunii Europene, precum Ungaria (56), Italia (57), Grecia (84) şi Bulgaria (87). Totodată, potrivit raportului global privind independenţa presei realizat de Freedom House, mass-media din România sunt "parţial libere".
În raport se vorbeşte despre abuzuri ale patronatelor faţă de propriii ziarişti, dar şi de ingerinţe din exterior asupra politicii editoriale, din partea unor înalţi demnitari ai statului. Nu au fost ocolite nici subiecte mai delicate, cum ar fi totala lipsă de respect a unor redacţii faţă de regulile elementare ale acestei profesii. Conform raportului, cele mai importante evenimente din 2012 cu impact negativ asupra libertăţii de exprimare au fost:
- Confirmarea existenţei agenţilor sub acoperire în redacţii.
- Intensificarea practicilor de poliţie politică împotriva unor jurnalişti şi activişti civici.
- Înalţi demnitari au instigat la intervenţia serviciilor de informaţii şi a parchetului împotriva vocilor critice.
- Reprimarea abuzivă şi violentă a protestelor de stradă şi din arenele sportive.
- Folosirea instituţiilor media ca arme politice de către patronii de presă a fost mai vizibilă ca oricând, în contextul unui an politic marcat d