Nivelul cel mai redus al corupţiei se regăseşte în ţările nordice, dar şi cele mai mari economii ale UE stau destul de bine
Croaţia, care de la 1 iulie va adera la UE, este una dintre cele mai corupte ţării din Europa, potrivit unui studiu relizat de Ernst & Young, citat de Euobserver.com. Deşi acest lucru pare îngrijorător, în Slovenia, stat membru UE şi al zonei euro, situaţia este şi mai gravă.
90% dintre persoanele chestionate în Croaţia au declarat că “mita/practicile de corupţie se întâmplă pe scară largă în mediu de afaceri al ţării”.
Procentul a fost de 95% în Slovenia, stat care a aderat la Uniunea Europeană în 2004 şi care a adoptat moneda euro în anul 2007. Nivelul de acolo este mai ridicat decât cel din Kenya, unde 94% din repondenţi au afirmat acest lucru.
Finlanda şi Suedia, cel mai redus nivel al corupţiei
Pe următoarele locuri se situează Grecia şi Slovacia, cu 84%, urmate de Cehia (73%), Portugalia (72%), Ungaria (70%), Spania (65%), România (61%) şi Italia (60%).
Conform raportului, cele mai mari economii ale UE au avut rezultate destul de bune: Franţa – 27%, Germania – 30% şi Marea Britanie - 37%.
Nivelul cel mai redus de corupţie îl au ţările nordice – Finlanda şi Suedia, cu aproximativ 12%.
Pe fondul crizei, companiile par a fi de acord cu corupţia
Studiul realizat de compania de cercetare Ernst & Young are a bază 3.459 de interviuri cu persoane care reprezintă companii din 36 de tări, dintre care 20 membre ale Uniunii Europene.
Aceste companii au fost întrebate dacă pentru a câştiga anumite contracte trebuie să ofere mită sau dacă denaturează în mod deliberat performanța financiară a companiei pe care o reprezintă.
David L. Stulb, reprezentant al Ernst & Young, leagă rezultatele acestui studiu de criza financiară. El a a