În primele patru luni ale acestui an au fost descoperite 240 de furturi de curent electric și gaz. Cele mai multe au fost înregistrate la consumatorii casnici.
Specialiștii E.ON au identificat, de la începutul anului, aproximativ 240 de intervenții în scop de fraudă la contoare de energie electrică și gaze naturale în județele din Moldova. În Bacău, Neamț și Iași au fost descoperite cele mai multe cazuri de modificare a aparatelor de măsură pentru înregistrarea unui consum de energie electrică sau gaze naturale mai mic decât cel real. În județele Suceava, Botoșani și Vaslui au fost identificate astfel de situații doar la contoarele de energie electrică. Aceste cazuri au fost descoperite atât în urma verificărilor realizate la instalațiile de distribuție de către personalul specializat, cât și în urma sesizărilor primite de la clienți.
“Compania noastră efectuează periodic verificări și atrage atenția persoanelor care consumă sau au intenția de a consuma fraudulos energie electrică sau gaze naturale cu privire la riscurile la care se expun. Furtul de energie sau gaze naturale constituie infracțiune prevăzută și sancționată de Codul Penal, iar identificarea acestor situații constituie o preocupare permanentă a companiei noastre, prin echipe specializate. Totodată, intervențiile neautorizate și utilizarea unor instalații improvizate pot genera oricând accidente grave sau incendii, ducând la pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante. Prin urmare, este în interesul consumatorilor și spre beneficiul lor să semnaleze cazurile de furt de energie sau gaze naturale, pentru ca aceste situații să poată fi stopate”, se arată într-un comunicat emis de E.ON România.
Pierderile în aceste cazuri se ridică la aproximativ 200.000 de metri cubi de gaze naturale, respectiv peste un milion de KWh.
În ultimul an, aproximativ 20 de persoa