Marii magnaţi ruşi îşi controlează o bună parte din averile lor prin intermediul unor companii înregistrate în afara ţării, de regulă în offshore-uri. Pe lângă regimul de taxare mai convenabil din aceste destinaţii, miliardarii ruşi şi-au externalizat controlul averilor şi pentru alte motive, poate chiar mai importante decât taxele. Vezi ce avere cumulată au cei mai bogaţi 20 de miliardari ruşi şi care sunt argumentele externalizării controlului companiilor lor.
Anul trecut, Alisher Usmanov, cel mai bogat om din Rusia şi al 36-lea cel mai bogat om din lume, şi-a mutat controlul celei mai mari părţi a averii sale de 20 miliarde dolari către un holding înregistrat în Insulele Virgine Britanice, un arhipelag de 60 de insule din Atlantic, la 9.000 kilometri depărtare de Moscova.
Noua companie din Insulele Virgine Britanice, USM Holdings, controlează prin două subsidiare din Cipru cel mai valoros activ al miliardarului - Metalloinvest Holding Co, cel mai mare producător de minereu de fier din Rusia, potrivit Bloomberg.
“Offshore-urile sunt principalul instrument al oamenilor de afaceri ruşi pentru a-şi proteja activele de autorităţile din Rusia, de rivali şi de tot felul de jefuitori”, spune Valery Tutykhin, un avocat de la John Tiner & Partners, o companie de avocaţi din Geneva specializată în managementul averilor.
Toţi cei mai bogaţi 20 de ruşi, care au o avere cumulată de peste 227 miliarde dolari potrivit Bloomberg Billionaires Index, îşi controlează o bună parte din averea lor prin intermediul unor companii de tip holding înregistrate în afara Rusiei.
Miliardarii, cei mai mulţi din ei care şi-au construit averile în timpul perioadei economice violente şi incerte de după căderea comunismului, folosesc în prezent entităţi pentru a-şi administra, prezerva şi a-şi ascunde averile, tactică ce a atras deja furia preşedintelui rus Vladimir