Economia subterana din Europa va atinge in 2013 cel mai scazut nivel din ultimii zece ani, in contextul in care criza economica a determinat multe guverne europene sa ia masuri de combatere a acestui fenomen, in vederea consolidarii bugetelor si stimularii redresarii economice, potrivit unui raport publicat de Visa Europe.
In 2013, se estimeaza ca economia subterana va atinge nivelul de 2.100 miliarde euro, reprezentand 18,5% din activitatea economica din Europa.
Chiar daca economia subterana din Romania a scazut semnificativ in ultimii 10 ani, tara noastra se afla pe locul doi in Europa in ceea ce priveste ponderea economiei subterane in PIB.
Raportul “Economia subterana in Europa, 2013 - Utilizarea sistemelor de plati electronice pentru combaterea economiei subterane”analizeaza amploarea economiei subterane in Europa, care variaza de la 8-10% din PIB in Elvetia, Austria, Olanda si Marea Britanie, la aproape 30% din PIB in Bulgaria, Romania, Croatia, Lituania si Estonia.
Rapoartele precedente au demonstrat ca exista o corelatie stransa intre economia subterana si ciclul economiei, aceasta tema fiind abordata si in studiul din 2013. Sunt evidentiate in mod deosebit eforturile guvernelor din statele europene de a gasi noi modalitati inovatoare pentru diminuarea deficitelor fiscale prin limitarea economiei subterane, nu doar prin majorari de taxe si impozite sau reduceri de beneficii.
“In perioadele de declin economic, din cauza somajului in crestere, veniturilor mai reduse si temerilor legate de viitor, multe persoane se orienteaza catre activitati care tin de economia subterana. Daca inainte de 2009 lupta impotriva economiei subterane dadea rezultate in intreaga Europa, in ultima perioada, masurile diverse adoptate in statele din vestul, sudul sau estul Europei au inregistrat grade de succes diferite. Numito