Promisiuni neîndeplinite, scandaluri politice, clientelism şi inflaţie în creştere, acestea sunt principalele coordonate ale guvernării Uniunii Social Liberale, care a împlinit ieri un an; cu toate acestea Guvernul Ponta se laudă cu realizări.
În urmă cu un an, primul guvern condus de Victor Ponta îşi intra oficial în pâine, după căderea, prin moţiune de cenzură, a Cabinetului lui Mihai Răzvan Ungureanu. Imediat după parlamentarele din decembrie 2012, cel de-al doilea Executiv Ponta a fost reconfirmat în funcţie, pe un val imens de popularitate, urmare a obţinerii a 70% din mandate în Parlament.
În ciuda acestei susţineri, bilanţul guvernării Uniunii Social Liberale lasă mult de dorit: majoritatea promisiunilor nu au fost îndeplinite, iar scandalurile s-au ţinut lanţ. Starea de conflict permanent a ajutat însă USL, pentru că a distras atenţia românilor de la scăderea puterii de cumpărare, creşterea inflaţiei şi deprecierea leului. Pe ultima sută de metri, coabitarea premier-preşedinte a mai îndulcit indicatorii economici şi pe oficialii europeni.
Taxele nu s-au redus, austeritatea s-a menţinut
Deşi, când era în Opoziţie, promitea marea cu sarea, Uniunea Social Liberală nu a trecut la fapte odată ce a preluat Puterea. Mai mult, guvernul Ponta a menţinut ceea ce înfiera la guvernele PDL.
• Pensiile militarilor şi indemnizaţiile revoluţionarilor. Folosiţi ca masă de manevră, atunci când USL era în Opoziţie, actuala Putere s-a răzgândit în ceea ce priveşte recalcularea pensiilor militarilor. Doar o parte dintre aceştia vor beneficia de acest tratament. La rândul lor, revoluţionarii au devenit protestatarii de serviciu la adresa guvernării USL, ei imputând Executivului că nu a achitat indemnizaţiile pentru o mare parte dintre ei.
• Reducerea taxelor şi impozitelor, precum reducerea TVA şi a contribuţiei la asigură