România se află în topul ţărilor Uniunii Europene în ceea ce priveşte corupţia în afaceri, conform unui raport dat publicităţii ieri de către Ernst & Young. Astfel, ţara noastră se situează uşor peste medie, 61 din cele 100 de persoane chestionate afirmând că practicile de corupţie în business sunt larg răspândite pe piaţa locală.
Analiza celor de la Ernst & Young s-a realizat în 36 de ţări, dintre care 20 sunt membre ale Uniunii Europene, pe baza intervievării a 3500 de angajaţi din companiile din respectivele state, care au fost întrebaţi dacă "măsluiesc" rapoartele financiare sau dacă oferă mită pentru a obţine anumite contracte avantajoase.
Slovenia este percepută de şefii de companii drept cea mai coruptă ţară din UE (96% din respondenţi considerând corupţia larg răspândită în afaceri), urmată de Grecia şi Slovacia (ambele 84%), Cehia (73%), Portugalia (72%), Ungaria (70%), Spania (65%), România (61%), Italia (60%), Belgia (51%), Ţările Baltice (47%), Austria (46%), Irlanda (43%), Marea Britanie (37%).
Cele mai puţin corupte state din UE, potrivit raportului, sunt Germania (30%) şi Franţa (27%), Olanda (23%) şi ţările nordice, Finlanda şi Suedia, care au un procent redus în rândul companiilor care încalcă legea prin practicile corupte. Elveţia (10%) se află la polul opus.
Dintre cele 27 de ţări membre UE, nu au fost incluse în raport Bulgaria, Cipru, Danemarca, Luxembourg şi Malta.
Unul din motivele care se regăseşte în spatele acestor cifre ridicate privind corupţia corporatistă, potrivit investigaţiei, este criza financiară pe fondul căreia companiile şi-au accentuat conduita non-etică.
Totodată, raportul celor de la Ernst & Young scoate la iveală un număr foarte mare de companii corupte în Croaţia, ţară care aspiră să devină membră a Uniunii Europene în următorii ani.
Oficialii UE au afirmat că acest raport este un pr