Două treimi din clasa mijlocie a întregii lumi va locui în zona Asia-Pacific până în anul 2030, în timp ce cota Europei în acest segment de populaţie va scădea cu 14% - se arată în raportul Ernst & Young, Hitting the sweet spot.
Doar în Asia, există deja 525 de milioane de persoane care pot considera că fac parte din clasa mijlocie – ceea ce reprezintă mai mult decât totalul populaţiei Uniunii Europene. Se estimează că, în următoarele două decenii, clasa de mijloc se va extinde cu alte 3 miliarde de persoane, provenind aproape exclusiv din zonele emergente. Este, de asemenea, de aşteptat ca o parte importantă din noua clasă mijlocie din Asia să urce către nivele superioare ale categoriei de venituri, ceea ce le va conferi o putere de cumpărare impresionantă.
Alexis Karklins Marchay, co-Leader al Centrului pentru Pieţe Emergente al Ernst & Young spune: “Până în 2030, pe măsură ce tot mai multe persoane intră în clasa mijlocie, e de sperat ca această armată de noi consumatori cu bani şi cereri noi să aducă pe linia de plutire economia globală”.
Raportul, dezvoltat de Ernst & Young în colaborare cu Institutul de Studii a Pieţelor Emergente SKOLKOVO, defineşte ca aparţinând clasei mijlocii acele persoane care realizează un venit cuprins între 10 USD şi 100 de USD pe zi. La acest nivel, consumatorii încep să aibă venit disponibil pentru a-şi putea cumpăra maşini, televizoare şi alte bunuri. Persoanele care se încadrează în această categorie de venituri pot fi incluse în ”clasa mijlocie globală” deoarece se înscriu în standardele categoriei din orice ţară.
Clasa de mijloc din China ar putea ajunge la 1 miliard până în 2030
China şi India vor deveni marile puteri ale consumerismului clasei de mijloc în următorii douăzeci de ani, cu toate că şi pieţele în creştere rapidă, cum ar fi Mexic sau Brazilia, vor avea un cuvânt greu de spus. Îns