Aproximativ 2.000 de luptatori rebeli kurzi au inceput, miercuri, retargerea din Turcia, indreptandu-se spre nordul Irakului. Este un moment istoric ce ar putea pune capat unui razboi de gherila de 30 de ani, in cursul caruia zeci de mii de persoane si-au pierdut viata.
Retragerea este primul semn vizibil ca negocierile dintre statul turc si Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) ar putea pune capat razboiului de gherila, scrie France24.
"Stim ca au inceput sa se puna in miscare", a precizat Selahattin Demirtas, parlamentar pro-kurd implicat in acest proces.
Cei 2.000 de luptatori rebeli vor pleca din Turcia pe jos, traversand zona muntoasa de la granita pentru a ajunge in muntii Qandil din Irak. Acolo se vor intalni cu alti 5.000 de militanti, in baza de unde si-au lansat atacurile impotriva fortelor turce de securitate.
Retragerea va dura trei-patru luni, desi sunt si voci care spun ca procesul se desfasoara de cateva saptamani si data de 8 mai este doar simbolica.
Marti, rebelii anuntasera ca nu vor da inapoi si se vor retrage, asa cum le-a ordonat liderul lor intemnitat, Abdullah Ocalan.
Ocalan, cunoscut drept "Apo (unchi - n.red)" de catre kurzi si "ucigasul de copii" de catre turci, a cerut, in martie, un armistitiu istoric, dupa luni intregi de negocieri de pace clandestine cu serviciile de securitate turce.
Luna trecuta, liderul PKK, Murat Karayilan, a avertizat totusi ca luptatorii vor riposta si retragerea va inceta "imediat" daca rebelii sunt atacati. Karayilan a cerut ca Ankara sa ofere drepturi constitutionale mai ample kurzilor din Turcia, care reprezinta 20% din populatia de 75 de milioane.
Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis ca rebelii care se retrag "nu vor fi atinsi".
PKK este considerat grupare terorista de catre Turcia si Occid