Victoria din 1945 împotriva nazimului este sărbătorită pe 8 mai de francezi, americani, britanici, italieni şi alţi occidentali, iar pe 9 mai de ruşi. La Paris, pentru aceste celebrări, preşedintele François Hollande l-a avut ca invitat de onoare pe omologul său polonez, Bronislaw Komorowski.
Când aliaţii semnau, în seara zilei de 8 mai 1945, capitularea Germaniei naziste, la Moscova, aflată mult mai la est, era deja data de 9 mai. Iată de ce occidentalii sărbătoresc ziua victoriei pe 8 mai, iar ruşii o zi mai târziu. Această scindare în materie de simboluri spune însă ceva şi despre concepţia pe care o are fiecare din cele două tabere în privinţa victoriei.
La Paris, principala ceremonie se derulează pe bulevardul Champs-Elysée şi sub Arcul de Triumf, la mormântul soldatului necunoscut. Din 1953 ziua de 8 mai este zi de sărbătoare în Franţa, dar există voci care spun că luna mai este mult prea marcată de zile libere, ceea ce frânează activitatea economică. În 1975, preşedintele de atunci, Valéry Giscard d’Estaing, a oprit ceremoniile de 8 mai, considerînd că Germaniei nu trebuie să i se reamintească cu insistenţă, trecutul nazist. Franţa era la ora aceea în plină apropiere de Germania cu care forma “motorul” construcţiei europene. În 1981 însă, preşedintele socialist François Mitterrand a reluat tradiţia ceremoniilor naţionale de 8 mai, considerînd că lecţiile dureroase ale istoriei nu trebuie nicidecum uitate.
În Rusia, în ultimii 13 ani de când Vladimir Putin se află de fapt la putere, ceremoniile marcând Ziua Victoriei sunt tot atâtea demonstraţii de forţă. Putin a făcut tot posibilul pentru a-i insufla din nou Rusiei sentimentul de mare putere, în spiritul tradiţiei imperiale, fără să fie uitată însă "epoca de aur”, sovietică. Este semnificativ faptul că în regiunea Irkutsk, din Siberia, a fost dezvelită miercuri 8 mai, pentru celebra