Numărul ziariştilor cu dublă subordonare, editorial şi faţă de SRI a crescut în ultimul an, susţine Mircea Toma, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei (AMP), prezent la evenimentul de lansare oficială a raportului FreeEx „Libertatea presei în România în 2012”.
„Au înflorit ziariştii cu dublă subordonare: una editorială şi a doua faţă de instituţia din spatele nostru, SRI. În presa din România există ziarişti care au această dublă calitate şi considerăm că acest lucru este inacceptabil, nedemocratic şi lipsit de deontologie jurnalistică”, a spus Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei.
Acesta a amintit de faptul că unul dintre efectele afilierii unei părţi a jurnaliştilor „la servicii” este punerea în pericol a surselor, care, „potrivit legislaţiei din România, sunt confidenţiale şi protejate prin lege”.
De asemenea, Mircea Toma a adus în discuţie faptul că trusturi de presă sau publicaţii din România sunt conduse de colaboratori sau foşti colaboratori ai Securităţii. În plus, preşedintele AMP a mai vorbit despre „supravegherea redacţiilor”, acesta subliniind că ascultarea telefoanelor ziariştilor este „o boală veche”.
Reprezentantul ActiveWatch a mai spus că în raportul FreeEx despre libertatea presei în România în 2012 este semnalat un nou caz privind încălcarea libertăţii jurnalistului care s-a petrecut în Gorj.
„Efectul acestor pericole combinate este decredibilizarea mass-media", a mai precizat preşedintele AMP.
„Nu ne oprim în acest raport la doar a consta lucrurile aşa cum sunt, ci ActiveWatch a reacţionat şi a redactat un amendament la iniţiativa europarlamentarului Renate Weber şi astfel vom încerca să determinăm serviciile - nu doar SRI, pentru că nu doar despre el este vorba - să nu se infiltreze în presă", a mai declarat Mircea Toma.
Un număr mare de oa