Peste jumătate dintre români (51%) susţin ca procesul de revizuire a Constituţiei să aibă în vedere modificarea atribuţiilor şi raporturilor dintre preşedinte, Guvern şi Parlament, potrivit unui sondaj de opinie prezentat miercuri de Cristian Pârvulescu, preşedintele Forumului Constituţional.
De asemenea, 17% din respondenţii sondajului realizat la sfârşitul lunii aprilie au indicat că nu susţin modificarea raporturilor şi atribuţiilor acestor instituţii ale statului, în timp ce 32% nu au indicat un răspuns.
Pe de altă parte, 37% din respondenţi au indicat că atribuţiile preşedintelui ar trebui să rămână la fel, 22,5% au spus că acestea ar trebui să crească, iar 22,2% au indicat că ar trebui să scadă.
Cu privire la atribuţiile Parlamentului, 40,4% au indicat că ar trebui să rămână la fel, 21,4% au spus că trebuie să fie reduse, iar 20,1% au spus că ar trebui sporite.
Un procent de 39,4% susţine însă limitarea strictă a atribuţiei Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă, 32,7% considerând că ar trebui să rămână la fel.
Totodată, 46,8% din respondenţi au arătat că susţin ideea revenirii mandatului preşedintelui la patru ani, iar un procent similar (46,7%) vrea ca mandatul acestuia şi cel al Parlamentului să înceapă şi să se încheie în acelaşi timp, iar circa o treime (31,3%) resping această idee.
Cea mai mare parte a respondenţilor (60,9%) au arătat că se aşteaptă ca prin procesul de revizuire a Constituţiei să fie introduse prevederi cu referire la economie, 57,5% aşteaptă o mai bună protejare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, în jur de 56% doresc menţiuni privind sănătatea publică, mediu, problemele sociale, 49% vor o mai bună precizare a relaţiilor statului cu UE.
32% au exprimat susţinere pentru introducerea în Constituţie a aspectelor privind reforma regionalizării, 40,8% respingând o modificare în acest s