Oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) consideră că un interval de variaţie de 5-6% pentru cursul de schimb este tolerabil, fiind, însă, atenţi, şi la mişcările realizate într-un interval mai redus, a declarat guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu. "Cândva, spuneam că BNR nici nu bagă în seamă o mişcare de curs de până la 5%. Categoric, exageram! Băgăm în seamă şi una de 4-5%", a afirmat domnia sa, în cadrul conferinţei de presă în care a prezentat raportul trimestrial asupra inflaţiei.
Intervalul de variaţie de cinci- şase procente permite descurajarea operaţiunilor speculative, cu condiţia ca marjele în care cursul se mişcă să nu fie cunoscute, a explicat şeful BNR, continuând: "Este un apetit extraordinar să se speculeze pe marje".
Mugur Isărescu a precizat că grija Băncii Centrale este să nu afecteze performanţa exporturilor, în condiţiile în care nu este clar dacă excedentul de cont curent din primele două luni reprezintă un fenomen de durată. Această evoluţie, care a depăşit aşteptările reprezentanţilor BNR, constituie un fundament pentru aprecierea monedei naţionale, însă este nevoie să fie ancorată într-un ciclu mai îndelungat, potrivit domniei sale. Guvernatorul BNR afirmase, săptămâna trecută, că aprecierea leului este remarcabilă, în condiţiile crizei din Cipru şi a problemelor de la sucursala din ţara noastră a Bank of Cyprus.
Moneda naţională a crescut cu aproximativ 2,5%, luna trecută, pe fondul cumpărării de lei de către investitorii străini interesaţi de titlurile de stat emise de Ministerul Finanţelor Publice.
Cursul de referinţă a atins vineri cel mai redus nivel de la finele anului 2011, euro fiind cotat la 4,3072 lei/euro.
Rata de schimb a revenit peste 4,31 lei/euro în şedinţa de marţi, iar cursul de referinţă afişat miercuri de BNR a fost de 4,3117 lei/euro. Astfel, leul s-a apreciat cu 2,64% faţă de niv