În loc de o excursie romantică, un britanic de 33 de ani a avut parte de un coșmar. După trei zile în Bali a făcut o răceală carea vea să se dovedească o boală infecțioasă foarte gravă, care se transmite prin țânțari. Deși considerată boală tropicală, cazuri de febră Dengue au fost raportate și în Franța, Croația sau Paraguay. Sursa: newsintimisoara.roSursa: Shutterstock
1 /.
James Bradley a dezvoltat o formă severă de febră Dengue, care provoacă hemoragie internă și poate fi fatală. „Simți ca și cum vasele de sânge îți explodează sub piele. Aveam o erupție pe piele, sângerări nazale și gingivale”, le-a declarat bărbatul jurnaliștilor de la Daily Mail. Bărbatul a urmat tratament și a supraviețuit, însă și acum, după nouă zile, se simte letargic.
Anual, 20.000 de persoane din întreaga lume mor din cauza acestei infecții, care se transmite de la țânțari. Din fericire, boala nu este contagioasă, deci nu se transmite de la om la om. În lipsa unui tratament sau a unui vaccin, boala provoacă epidemii în peste 100 de țări, iar anual îmbolnăvește 100.000 de oameni din întreaga lume.
Febra Dengue este cunoscută și sub numele de „febra oaselor rupte”, deoarece durerile osoase pot fi atât de intense încât creează senzația că oasele se rup. Printre simptomele acestei boli se numără febra, durerile de cap, erupțiile cutanate asemănătoare celor care apar în cazul rujeolei și durerile musculare și articulare. Există și situații în care febra Dengue poate evolua în forme severe, cu risc vital. Prima dintre acestea, febra Dengue hemoragică, provoacă hemoragii, permeabilizează vasele sanguine și duce la formarea cheagurilor de sânge. Cea de-a doua formă severă, sindromul de șoc Dengue, scade mult tensiunea arterială.
Alertă de febră Dengue în Paraguay
În urmă cu câteva zile, Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare prin care le recomandă români