Copiii care au o alimentaţie diferită de restul familiei sunt mai predispuşi la o serie de probleme de sănătate grave decât cei care consumă aceeaşi mâncare ca şi părinţii lor, este concluzia specialiştilor.
Odată depăşită vârsta la care copiii au nevoie de o alimentaţie specială, este foarte important ca ei să mănânce, acasă în familie, aceleaşi mâncăruri pe care le consumă şi părinţii lor, nu să li se servească separat alimente precum chipsuri ori alte gustări de acest gen. Adesea, părinţii unor copii mici le dau acestora, în locul mâncării gătite pentru toată familia, doar anumite alimente despre care ştiu că le plac, în dorinţa de a evita stresul produs de mofturile copiilor.
Specialistul Valeria Skafida susţine însă că în acest fel este mai probabil ca respectivii copii să consume alimente mai puţin nutritive şi mai bogate în calorii.
Consumul aceloraşi mâncăruri pe care le mănâncă şi adulţii din familie este, după părerea expertului, cel mai important factor care indică dacă alimentaţia copilului va fi sănătoasă – mai important chiar decât alte asepcte considerate extrem de relevante: dacă mănâncă între mese, dacă sare peste masa de seară sau dacă mănâncă uitându-se la televizor.
Concluziile se bazează pe studiul obiceiurilor alimentare a 2.200 de copii cu vârsta de 5 ani. Cercetătorii au constatat că, atunci când părinţii cedau mofturilor copiilor şi le permiteau să mănânce altceva decât adulţii, copii mâncau adesea alimente precum pizza sau chipsuri, care au multe calorii şi sunt mai sărace în substanţe hrănitoare decât mâncărurile gătite în casă.
Un aspect interesant este faptul că primii născuţi au parte adesea de o alimentaţie mai sănătoasă decât fraţii lor mai mici, deoarece, pe măsură ce numărul copiilor creşte, părinţii sunt mai înclinaţi, sub presiunea stresului, să coboare standardele şi să permită răsfăţuri alimentare