Dobânda pe care băncile o iau drept referinţă pentru creditare a scăzut cu un punct procentual, argumentează Mugur Isărescu.
Faptul că Banca Naţională a menţinut dobânda de politică monetară la 5,25% nu este o noutate, dar există un amănunt care ar trebui să „mişte“ piaţa bancară: coridorul de plus/minus 4% faţă de această dobândă s-a îngustat la plus/minus 3%. Sau: coridorul dobânzilor este, mai nou, între 2,25% şi 8,25%, faţă de 1,25%-9,25%, cât era până la 3 mai.
Asta înseamnă că minimul de 1,25% (faţă de media BNR de 5,25%), folosit de bănci ca referinţă pentru costurile depozitelor, creşte la 2,5%, fapt care ar putea duce la o reducere a dobânzilor oferite de bănci pentru banii atraşi de la firme sau populaţie. Dar mai înseamnă şi că maximul de 9,5% (faţă de media de 5,25%), folosită de bănci pentru a-şi calcula dobânzile cerute la creditare, scade la 8,25%, fapt care ar trebui să ducă la ieftinirea împrumuturilor acordate firmelor sau populaţiei.
Aici se regăseşte, în esenţă, mesajul transmis ieri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei: având în vedere îngustarea coridorului dobânzii-cheie, băncile ar trebui să reia creditarea cu dobânzi mai mici şi, în acelaşi timp, să nu scadă dobânzile la depozite chiar dacă aceste costuri ar putea să crească.
Urmează o regândire a politicilor de credit
„Cred că pentru bănci mesajul nostru devine şi mai clar. Vor pregăti o perioadă următoare, în care-şi vor regândi politica de dobânzi şi sper că fiecare, în condiţii concurenţiale, legate de situaţia bugetară internă, strategia internă, cum gândesc reintrarea în noul ciclu de reluare a creditării, să aibă în vedere ce am spus noi aici“, a spus oficialul BNR.
Bine, dar bancherii spun că nu există cerere de credit. Iată şi reacţia şefului BNR: „Stai puţin, dacă ai 15% dobân