În luna noiembrie a anului 2011, fostul prefect al Hunedoarei Attila Deszi a inaugurat un monument care îl înfăţişa pe Acaţiu Barcsay, fost principe al Transilvaniei în secolul al XVI-lea, şi, potrivit însemnelor de pe soclul statuii „proprietar al cetăţii Devei”.
Monumentul reprezintă o bucată a pietrei funerare a nobilului maghiar şi obeliscul de bronz al acestuia, descoperite în apropiere de municipiul Deva, la Bârcea Mare. Statuia a creeat controverse încă de la data inaugurării ei. Un grup de deveni şi locuitori ai satului Bârcea Mare, arondat municipiului, au cerut demolarea construcţiei, pe care au considerat-o o sfidare la adresa românilor.
Cel mai departe a mers preşedintele unei asociaţii civice, Constantin Aoanei Rahoveanu, care a dat în judecată primăria şi pe prefectul de la acea vreme, pe care i-a acuzat că au dispus amplasarea fără niciun fel de autorizaţii a monumentului, chiar în faţa Prefecturii Hunedoara. De asemenea, hunedoreanul a intrat în greva foamei, manifestându-şi nemulţumirea faţă de lipsa de reacţie a autorităţilor, faţă de cererea lui de demolare a monumentului sau de ştergere a inscripţiilor referitoare la faptul că acesta ar fi fost proprietar al cetăţii.
Titlu nepotrivit, istorie controversată
Potrivit istoricului Vasile Ionaş, Acaţiu Barcsay a fost stăpân al Cetăţii Deva în calitatea sa de Principe al Transilvaniei, dar cetatea Devei şi domeniul Hunedoarei aparţineau Fiscului. “După anul 1615 Dieta Transilvaniei a interzis darea în proprietate a bunurilor care aparţineau Statului. De aceea, chestiunea cu inscripţia care apare pe monument ar trebui puţin reanalizată şi, fără îndoială, termenul de proprietar ar trebui schimbat”, preciza istoricul despre monument.
Cine a fost Acaţiu Barcsay
Acaţiu Barcsay (n. 1619 - d. 1661) a fost principe al Transilvaniei între 1658-1660, numit condiţionat de