Program redus, pauza pentru alăptat şi eliminarea orelor suplimentare sunt câteva dintre drepturile pe care le au femeile însărcinate şi tinerele mame care se întorc la serviciu. Ele sunt stipulate în Ordonanţa nr. 96/2003, actualizată, privind protecţia maternităţii la locul de muncă.
Din punct de vedere legal, protecţia maternităţii înseamnă protecţia sănătăţii şi a securităţii salariatelor gravide sau mame, la locul de muncă. În primul rând, salariatele care doresc să beneficieze de drepturile prevăzute de Ordonanţa nr.96/2003 au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie, pentru obţinerea unui document medical care să le ateste starea. Cu această adeverinţă, dar şi printr-o declaraţie scrisă, salariatele trebuie să anunţe angajatorul cu privire la faptul că sunt gravide, iar angajatorul, la rândul lui, trebuie să semneze de luare la cunoştinţă prin înregistrarea declaraţiei. În situaţia în care salariatele în cauză nu îndeplinesc această procedură, angajatorul nu mai trebuie să respecte niciuna din obligaţiile impuse de actul normativ amintit.
Potrivit Ordonanţei nr. 96/2003, imediat ce a fost informat despre starea de graviditate a unei salariate, angajatorul trebuie să adopte măsurile necesare astfel încât să prevină expunerea acesteia la riscuri ce îi pot afecta sănătatea şi securitatea. Totodată, gravidele şi mamele bebeluşilor nu pot fi constrânse să efectueze o muncă dăunătoare sănătăţii, stării de graviditate ori după caz, copilului nou-născut.
Program redus şi dispensă pentru analize
În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului. Mai