Transformarea presei în instrument de propagandă politică mai vizibilă ca oricând, relațiile periculos de apropiate ale unor politicieni față de anumite instituții media și intensificarea acțiunilor de poliție politică se numără printre presiunile făcute asupra presei în 2012, se arată în raportul FreeEx.
În 2012, Președintele Traian Băsescu a reluat ideea din 2010 privind includerea presei ca vulnerabilitate la adresa siguranței naţionale. Campaniile mediatice împotriva unor magistrați și a unor instituții precum ANI, consemnate în contextul acerbei bătălii politice din 2012, au fost invocate de Președinte drept argument în favoarea acestei propuneri.
Băsescu a subliniat că trebuie găsită împreună cu Ministerul Justiţiei o soluţie de protejare a justiţiei, făcând referire direct la soluții legislative: „Avem această vulnerabilitate şi ea probabil că trebuie tratată legal. Pentru că nu se utilizează numai împotriva instituţiilor care fac parte din sistemul de justiţie al României, se utilizează şi împotriva altor instituţii”.
Recomandări similare conține și raportul MCV al Comisiei Europene din ianuarie 2013. Raportul MCV recomandă României „revizuirea standardelor existente pentru a se garanta existența unor mijloace de informare în masă libere și pluraliste, asigurându-se, totodată, măsuri reparatorii efi ciente împotriva încălcării drepturilor fundamentale ale omului și împotriva exercitării de presiuni nejustifi cate și a recurgerii la acte de intimidare de către mijloacele de informare în masă asupra sistemului judiciar și a instituțiilor
implicate în combaterea corupției”.
Agenți sub acoperire în redacția Jurnalul Național
Serviciul Român de Informații (SRI) a recunoscut public că are agenți sub acoperire infiltrați în redacții. Subiectul este dezbătut de mai mult timp în interiorul breslei, dar acum este prima oară când apa