Liderul Uniunii Sociale Liberale (USL) Gorj, Ion Călinoiu, a declarat ieri că la Complexul Energetic Oltenia (CEO) mai sunt bani pentru o lună. Managerul Laurenţiu Ciurel confirmă situaţia gravă a companiei şi spune că se ajunge la disponibilizări. Sindicaliştii din minerit şi energie anunţă proteste la Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi se uită lung spre parlamentarii USL care reprezintă 70% din Parlamentul României. Premierul dat de judeţul Gorj, Victor Ponta, a scos de la naftalină un raport de control de acum şase luni şi se pregăteşte să le dea un semnal pozitiv producătorilor de energie verde: vine la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Cărbuneşti. Concluzia: CEO îndeplineşte toate criteriile pentru a fi privatizat majoritar.
În a treia zi de Paşti, Laurenţiu Ciurel a declarat la posturile centrale de televiziune că vor fi valuri mari de disponibilizări, motivele fiind consumul scăzut de energie şi vânzările aproape de zero. Ieri, a reluat mesajul. „Dacă nu vom putea să pornim foarte repede, nu vom putea să producem energie, nu vom obţine venituri, nu vom putea plăti salarii, taxe şi furnizori. În cazul acesta cu siguranţă una din măsuri va fi diminuarea activităţii. (...) Prelungirea acestei situaţii va afecta ireversibil situaţia CE Oltenia“, a declarat Ciurel. Acesta spune că la acest moment compania nu are datorii.
Parlamentarii USL controlează ANRE
„Dacă ajungem să stăm în cei 500 de MW precizaţi în hotărâre o să fim deja morţi”, spunea Ciurel acum trei săptămâni. Hotărârea de Guvern care reglementează ca CEO să livreze în sistem 500 de MW nu este aplicată, deşi ar fi trebuit să intre în vigoare de pe 15 aprilie. Laurenţiu Ciurel spune că blocajul este la ANRE, care favorizează producătorii de energie verde.
ANRE este subordonată Parlamentului României, iar 70% din parlamentari sunt USL. Si