Impozitul care urmează să se aplice agricultorilor din această toamnă ar putea suferi noi modificări, în sensul reducerii normei de venit sau creşterii suprafeţei minime neimpozabile, micii fermierii beneficiind însă prea puţin de măsură.
Crescătorii de animale care au mai mult de 50 de oi şi mai mult de 25 de capre ar urma să plătească din acest an impozit pe venit la o normă de 47 lei/cap animal, faţă de 65 lei/cap animal, nivelul actual al normei. Noile valori intră în vigoare dacă un proiect de modificare, aflat acum la Senat, dar care are avizul Ministerului Agriculturii şi pe cel al Ministerului Finanţelor, va fi adoptat până la sfârşitul lunii octombrie, când este programată achitarea primei tranşe din impozitul pregătit agricultorilor.
Nu doar crescătorii de animale ar beneficia de modificarea normelor de venit (sunt prevăzute modificări şi la porcii pentru îngrăşat, la peste 6 capete plătindu-se impozit aplicat la norma de 56 lei/cap, indiferent de număr, pe când în proiectul iniţial, la peste 10 capete norma de venit creştea la 177 lei/cap). Apicultorii nu vor fi impozitaţi dacă au mai puţin de 75 familii de albine, iar peste acest număr norma va fi de 40 lei/familie (faţă de o normă impozabilă de venit de 70 lei pentru un număr între 51 şi 100 familii şi 98 lei/familie pentru ce depăşeşte 100 familii, iniţial). La viţa de vie pe rod suprafaţa neimpozabilă creşte în noul proiect de la 0,5 hectare, la 1 hectar, în timp ce pentru alte culturi scade norma de venit la care se aplică impozitul. Este vorba de pomii pe rod, unde norma scade de la 4.709 lei/hectar, la 3.800 lei, cartof - 2.900 lei/hectar, faţă de 3.488 lei/hectar, legumele în câmp - 2.326 lei, faţă de 4.001 lei/hectar, legume în spaţii protejate - 5.117 lei, faţă de 8.033 lei etc.
„Măsura este, evident, una benefică, şi mai important fiind faptul că, din informaţiile pe