Lalele, canale, biciclete, prostituate şi droguri la liber. După o săptămână petrecută în Regatul Ţărilor de Jos, înţelegi că Olanda are mult mai multe de spus.
În acest an, Congresul European al Studenţilor Jurnalişti şi-a ţinut lucrările la Utrecht, al patrulea oraş ca mărime şi sediul celei mai mari universităţi din Olanda. Timp de o săptămână, cei aproape 100 de participanţi, printre care m-am numărat şi eu, au discutat despre problemele jurnalismului actual şi despre extinderea Uniunii Europene. În afara programului, am reuşit să vizităm cele mai frumoase locuri şi să „gustăm“ din specificul Ţărilor de Jos.
Cu barca sau cu bicicleta prin oraş
Multiculturalitatea se face simţită de îndată ce cobori din avion. În oraşele mari, oamenii veniţi din toate colţurile lumii mişună ca furnicile. E un amestec de culori, forme, sunete şi mirosuri. Primele îţi sar în ochi bicicletele parcate peste tot, străzile fiind mai degrabă adaptate pentru două roţi decât pentru patru. Fiecare olandez are una-două biciclete, iar cicliştii au parte de piste speciale, semafoare, indicatoare şi parcări amenajate.
Arhitectura este de o frumuseţe deosebită. De-a lungul zecilor de canale ce împânzesc oraşele sunt înşiruite clădiri înguste şi înalte, cu faţade colorate şi pereţi înclinaţi de parcă stau să se prăbuşească. La Amsterdam, capitala Olandei, există peste 1.200 de poduri, mai multe decât la Veneţia, iar la fiecare pas dai de o terasă.
Olandezii se disting prin receptivitate şi atitudine relaxată. Când se întâlnesc, se pupă de trei ori pe obraji. Se bucură de distracţii şi mese copioase, restaurantele şi cafenele fiind pline până la refuz în orice zi a săptămânii. Poartă mult portocaliu, îşi iubesc la nebunie regina şi echipa naţională de fotbal.
Droguri, cu măsură
Olanda este vestită pentru politica tolerantă faţă de consumul de droguri şi