Banca Comerciala Romana (BCR) a acordat, din 2007 si pana in prezent, co-finantari in valoare de 1 miliard de euro (4,37 miliarde de lei) pentru beneficiarii de fonduri structurale si de coeziune.
“BCR este liderul pietei in ceea ce priveste co-finantarea proiectelor cu finantare europeana din fonduri post-aderare, acordand pana in prezent, credite de peste un milliard euro pentru proiecte de peste 3,5 miliarde euro. Fondurile europene sunt unul dintre vectorii majori ai dezvoltarii economiei romanesti, cu efecte de multiplicare, avand ca obiectiv reducerea deficitului de dezvoltare economica si infrastructura fata de restul Uniunii Europene”, a declarat Ioana Gheorghiade, director executiv - Directia Sector Public si Finantarea Infrastructurii, BCR.
“Completareainvestitiilor straine directe cu absorbtia de fonduri europene creeazapremisele unei cresteri economice sustenabile pe termen lung, prin imbunatatirea productivitatii totale. Co-finantarile oferite de BCR din fonduri europene s-au indreptat catre proiecte destinate dezvoltarii industriei, agriculturii si infrastructurii rurale, reabilitarii si extinderii sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, reabilitarii infrastructurii urbane”, a adaugat Ioana Gheorghiade.
Aceasta a aratat ca banca a analizat circa 3.000 de proiecte, din care a co-finantat 1.063, in valoare de 15,17 miliarde de lei.
“Sustinerea proiectelor implementate cu fonduri europene constituie una dintre prioritatile BCR. Sectorul bancar joaca un rol esential in dimensionarea si structurarea proiectelor si a finantarilor necesare, in urma analizei capacitatii de implementare a investitiei, a oportunitatii de piata a proiectului si a experientei relative la sectorul activitatii finantate. Un parteneriat puternic intre sectoarele public, privat si financiar este hotarator in atingerea unei rate de a