În ultimii ani, piaţa muncii a pus la dispoziţia persoanelor cu studii superioare noi specializări. Joburile nu sunt destinate numai IT-ştilor, ci şi absolvenţilor de drept, economie sau psihologie care pot activa ca experţi în legislaţia muncii, mediatori sau recruteri de top. Sursa: Vlad Stanescu
Cea mai nouă ocupaţie din România este cea de expert în legislaţia muncii. Ea a fost introdusă în Clasificarea Ocupaţiilor din România în august 2011 la grupa „Specialişti în domeniul politicilor administrative”. În aprilie 2013, a fost aprobat standardul ocupaţional pentru această meserie. Noua ocupaţie se află la graniţa dintre manger de resurse umane şi consilier juridic sau avocat.
Ce include fişa postului? Atribuţiile includ în principal aplicarea legislaţiei naţionale şi internaţionale a muncii şi securităţii sociale; elaborarea de strategii, politici şi proceduri necesare aplicării legsilaţiei muncii, concilierea relaţiilor conflictuale, cercetarea abaterilor disciplinare şi acordarea de consultanţă în privinţa legislaţiei muncii. Totodată, expertul poate fi reprezentantul angajatorilor în relaţia cu autorităţile din domeniul muncii.
Cine poate practica meseria? Potrivit legii, absolvenţii cu studii superioare juridice, administrative sau cei care au studii superioare în alt domeniu, dar au un master în drept sau un curs universitar de lungă durată pot fi experţi în legislaţia muncii, dar nu numai ei. Legislaţia pemite oricărui licenţiat să practice această meserie cu condiţia existenţei în CV a unui curs de formare profesională în domeniul muncii sau a resurselor umane şi a unei experienţe de minimum 4 ani în cadrul unui departament de resurse umane.
Aceste condiţii însă sunt active, potrivit legislaţiei în vigoare, doar până la 31 martie 2015. Expertul în legislaţia muncii îşi poate desfăşura activitatea atât pe baza contractului