Bolile respiratorii virale, cum sunt banalele răceli sau gripa se transmit cel mai uşor prin strănut. Fiecare picătură de salivă eliberează mii de celule virale care circulă cu o viteză de peste 100 de metri pe oră.
„Strănutul este reflexul de eliminare a secreţiilor rezultate în urma infecţiilor virale. Picăturile mari pot avea diametrul de cinci microni, şi cad la o distanţă de unu-doi metri, iar nucleii de picătură, care au diametrul sub trei microni, pot pluti în aer chiar şi o oră-două“, explică microbiologul Viorel Alexandrescu, de la Centrul Naţional de Referinţă pentru Gripă.
Aceste particule virale intră în gurile sau în nasul tuturor persoanelor de pe o rază de aproximativ doi metri de cel care strănută. Printr-un singur strănut se eliberează aproximativ 40.000 de picături de salivă care conţin zeci de mii de particule virale.
Cele mai periculoase medii în ceea ce priveşte transmiterea virusurilor respiratorii sunt aglomeraţiile umane, în mijloacele de transport în comun care nu permit nici aerisirea prin deschiderea ferestrelor, cum este în avion, de exemplu.
Acest filmuleţ explică modul în care o singură particulă virală inhalată de o persoană din apropierea unui bolnav care strănută se multiplică în corp şi dă naştere gripei. Atacul gripei: Cât de repede ne invadează corpul virusurile